Welkom op Archadis.nl
Hier vindt u archeologisch nieuws uit Nederland en het buitenland. Discussieer ook mee op het forum over archeologische onderwerpen!

ZUID-AFRIKA Recent beschreven fossielen kunnen een heel nieuw licht werpen op onze voorouders.

De 2 miljoen jaar oude primaatfossielen, gevonden in de Malapa regio van Zuid-Afrika - en daardoor betiteld 'the Malapa Fossils' - behoren tot de Australopithecus Sediba. Op moment van schrijven zijn er studies aan de gang om beter te bepalen hoe deze soort op de menselijke tijdlijn past. Wel is door anatomisch onderzoek duidelijk geworden dat de Australopithecus Sediba gereedschap gebruikte.

Wat de vondst revolutionair maakt is niet alleen de nieuwe aapmenssoort zelf, maar het feit dat gemeend wordt dat er stukken gefossiliseerde huid gevonden is. Dit zou betekenen dat dit het eerste lijk is uit de prehistorie waar huid op gevonden is. Eerst moet echter nog bestudeerd worden of we wel degelijk met huid te maken hebben.

Ook is de vondst belangrijk doordat deze aapmensen 2 miljoen jaar geleden leefden, een periode waar we heel weinig vanaf weten. De (vermeende) vondst van huidweefsel zou dus een enorme hulp zijn om meer over deze periode te weten te komen.

De fossielen behoorden tot een mannelijke tiener en een volwassen vrouw, die beiden in een ravijn waren gevallen. Ze zijn vlak na elkaar gestorven, een indicatie voor een familieband. Dit ravijn heeft zich door de tijd heen gevuld met breccia, een vloeiende steensoort, en heeft zo de lichamen gepreserveerd.

Volgens studies was de A. Sediba een rare combinatie tussen mens en aap. Het klom nog steeds in bomen, maar kon ook op twee benen lopen. De voet had een menselijke bal, maar een aapachtige hiel, en de armen die zeker gemaakt waren om in bomen te klimmen zaten vast aan een merkwaardig moderne hand gemaakt voor het vervaardigen van gereedschap. Dit zijn zeer vreemde combinaties die nog nooit zijn voorgekomen voor zover men wist. Wetenschappers vinden dit interessant omdat ze hier de experimentele kant van evolutie aan het werk zien.

Het verwarrende aan de A. Sediba is dat het in bepaalde opzichten zeer primitief is en meer wegheeft van de aap, en in andere opzichten zelfs de Homo Habilis voorbijstreeft. Men denkt hierdoor dat deze soort de aanstoot gegeven kan hebben tot het ontstaan van de 'Homo' klasse. Anderen denken weer dat de Homo Habilis een afgevallen soort was, en dat het in feite de Australopithecus Sediba was die de voorloper was van de Homo Erectus, de voorloper van de Homo Sapiens.

Deze ongelukkige aapmensen die struikelden en in een afgrond vielen, zouden zomaar een antwoord kunnen geven op de grote vraag van onze oorsprong.

Door: R.N. Mussert

Bronnen:

National Geographic Daily News' 'Human Ancestor May Put Twist in Origin Story'

National Geographic's 'Part Ape, Part Human'

Advertentie