Welkom op Archadis.nl
Hier vindt u archeologisch nieuws uit Nederland en het buitenland. Discussieer ook mee op het forum over archeologische onderwerpen!

De steen met de afbeelding - De hoofdloze man staat helemaal rechts onderin, tussen het dier en de afgebroken hoek.

TURKIJE – Duitse archeologen hebben in Turkije een steen gevonden waarop wellicht de oudste pornografische afbeelding ter wereld gekerfd is. De steen werd gevonden bij de Göbekli Tepe tempel, in het zuiden van Turkije. De tempel is al 12000 jaar oud.

Op de steen ziet men een man zonder hoofd met een penis in erectie. De man is aan het ravotten met mythologische figuren. Ook zijn een grote gier en een schorpioen afgebeeld, samen met een schijf die de zon zou kunnen zijn.

Volgens Jens Notroff, woordvoerder voor het Duits Archeologisch Instituut, is het hoofd van de manbewust niet afgebeeld. Het zou betekenen dat de man was overgegaan naar het hiernamaals, omdat het hoofd werd gezien als drager van de ziel.

Afbeeldingen van naakte vrouwen uit ongeveer dezelfde tijd zijn al vaker gevonden. Deze worden gezien als symbolen van vruchtbaarheid. Dit is echter de eerste keer dat een afbeelding van een naakte en opgewonden man werd gevonden.

 

28 februari 2011, door C. Pas

 

Bron: German Herald, 25-02-2011

 

Advertentie